Dolazak novih obalnih dizalica na kontejnerski terminal Rijeka Gateway

    October 17, 2024

    U četvrtak, 17. listopada 2024. godine u 10:00 sati na kontejnerskom terminalu Rijeka Gateway predstavljene su dvije nove STS (ship-to-shore) kontejnerske dizalice koje su u riječku luku stigle dva dana ranije.

    Dizalice su dio ulaganja koncesionara Rijeka Gateway d.o.o. u okviru faze 1 čija vrijednost iznosi 200 milijuna eura, a obuhvaća izgradnju infrastrukture i nabavu kontejnerskih dizalica (STS, RTG, RMG). Građevinski radovi su započeli u rujnu 2023. godine, a trenutno je u tijeku doprema i montaža opreme.

    Ukupna investicija koncesionara Rijeka Gateway d.o.o. u izgradnju infrastrukture i opremu na novom kontejnerskom terminalu iznosi 380 milijuna EUR, a realizirat će se kroz dvije faze. Prva faza obuhvaća ulaganje od 200 milijuna EUR i završava do kraja 2025. godine, a druga faza ulaganje od 180 milijuna EUR u izgradnju i opremanje nove obale u dužini od 280 metara i biti će realizirana u idućih 10 godine.

    Nove obalne dizalice i tehničke detalje nove opreme predstavili su danas predsjednik Uprave Rijeka Gateway gosp. Peter Corfitsen, član Uprave Rijeka Gateway gosp. Tomislav Rosandić, ravnatelj Lučke uprave Rijeka gosp. Denis Vukorepa i voditelj realizacije projekta Rijeka Gateway gosp. Albert Lopez Asensio.

    Novi kontejnerski terminal Rijeka Gateway biti će najmoderniji i najodrživiji terminal u ovom dijelu Europe. Ukupna investicija u izgradnju i razvoj novog kontejnerskog terminala u riječkoj luci iznosi oko 600 milijuna eura, a uključuje ulaganja Lučke uprave Rijeka od 106,7 milijuna eura u izgradnju 400 metara obale sa zaobaljem, 31,6 milijuna eura za projekt izgradnje novog intermodalnog terminala u zajedničkoj provedbi Lučke uprave Rijeka i HŽ Infrastrukture, 70 milijuna eura za projekt izgradnje nove ceste D-403 u provedbi Hrvatskih cesta te 4,5 milijuna eura investiciju Lučke uprave Rijeka u izgradnju interne lučke spojne ceste s državnom cestom DC 403.

     

    Izvor fotografija: Rijeka Gateway d.o.o.

    Povezane novosti

    05-11-21

    DAN ZA POVIJEST: Potpisan ugovor o konces...

    U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka, u petak 5. studenog 2021. u ...

    18-10-23

    Svečano otvorena državna cesta DC 403

    Dana 18. listopada 2023. godine, unutar novoizgrađenog tunela Podmurvice održana je pri...