Interreg Italija-Hrvatska – MILEPORT

    May 3, 2024

    Projekt MILEPORT ”Improving the last MILE accessibility of Adriatic PORTs” sufinanciran iz programa Interreg Italija – Hrvatska 2021-2027

    Ukupni budžet: € 2.575.574,60
    Budžet Lučke uprave Rijeka: € 340.000,00
    Udio EU sredstava: 80%
    Trajanje projekta: 30 mjeseci (01.02.2024 -31.07.2026.)

    Cilj projekta MILEPORT je riješiti slabu dostupnost posljednje milje jadranskih luka, što utječe na njihovu integraciju u dotične gradove i zaleđe, uzrokujući neučinkovitost multimodalnog transporta, slabiji gospodarski rast, veće onečišćenje zraka povezano s prometom kao i emisije stakleničkih plinova.
    Kako bi se postigla bolja dostupnost, nužna je suradnja partnera s obje obale Jadranskog mora jer su problemi zajednički, a obuhvaćene operativne teme se ne mogu rješavati na lokalnoj razini s obzirom na globalnu prirodu transportnih tokova.
    Zbog toga je ključna suradnja između prijevoznika kao ključnih aktera u logističkom lancu što doprinosi ukupnoj učinkovitosti multimodalne povezanosti i poboljšanju dostupnosti posljednje milje jadranskih luka i jačanje teritorijalne kohezije.
    U okviru ovog projekta Lučka uprava Rijeka će dio sredstava utrošiti na Pilot projekt razvoja mobilne aplikacije za android i IOS platforme.
    Mobilna aplikacija korisnicima će omogućiti najavu dolaska i provjeru raspoloživosti tereta. Velikim prijevoznicima će se na taj način omogućiti najava svojih vozača, koji će zaprimiti svoj termin i digitalnu dozvolu na mobitel, dok će mali prijevoznici moći samostalno najaviti svoj dolazak na jednostavniji način. Ovakvim pristupom unaprijedit će se sustav obavještavanja korisnika o aktivnostima terminala i dinamici rada dok će istovremeno mobilna aplikacija omogućiti praćenje prometne situacije na ulaznim punktovima.
    Voditelj projekta: Port Network of the Eastern Adriatic Sea.
    Projektni partneri: North Adriatic Sea Port Authority – Ports of Venice and Chioggia (IT), Port of Ravenna Authority (IT), Central Adriatic Ports Authority (IT), Southern Adriatic Sea Port Authority (IT), Lučka uprava Rijeka (HR), Lučka uprava Zadar (HR), Lučka uprava Ploče (HR)

    Nema povezanih novosti